lauantai 1. kesäkuuta 2013

Opiskelun aloittamisen abc

Salut !

En ole tainnut pahemmin kertoa käytännön toimenpiteistä, kursseille ilmoittautumisista ja sen sellaisista aiemmin... Nyt kun lukuvuosi alkaa olla lopuillaan, henkinen valmistautuminen paperisotaan alkanut siis, voisi olla sen hetki. Uusien ihmisten orientoiminen vaihtoon kai tämän blogin alkuperäinen, merkittävin tarkoitus olikin... joka tosin on hieman unohtunut kirjoittajalta :D

Omalle kohdalleni ei ole sen suurempia vaikeuksia täälläoloaikana sattunut byrokratian suhteen (pientä sykkeennostatusta silloin tällöin, ei vakavampaa). Kaikilla ei ole ollut ihan yhtä hyvä tuuri. 

Ensimmäinen asia mitä täältä käteen jääkin kaikille vaihtareille, on lisääntynyt selviytymiskyky ja itsehillintä. Joskus paikallinen logiikka ei tunnu menevän yksiin tehokkaan, taloudellisen tahi säntillisen kaavan mukaan. Jos Suomessa, Kelassa, asioidaan toimiston kanssa, täällä asioidaan ihmisten kanssa. Säännöt eivät ole aina samat kaikille. Ensimmäinen ei ei välttämättä tarkoita sitä miltä se kuulostaa. Riippuu virkailijasta, yritä uudelleen, muista anteeksipyytävä hymy. 

Jokaisen matka vaihtokohteeseen on omanlaisensa, joten jätän ne väliin. Ja muutenkin, nämä seuraavat ohjeet pätevät täällä, Nanterressa taidehistorian laitoksella, joten muuanne hakeneet kohtaavat todennäköisesti erinäköisiä ongelmia ja ratkaisuja...

Erä I - ilmoittautumispäivä
Pidä huoli, että olet paikalla oikeana päivänä (Kansainvälisten palveluiden toimisto, A-rakennus, 2. kerros). Tämä ei ole joustava käsite, mitä jotkut eivät valitettavasti olleet hoksanneet :/

Ota mukaan kaikki paperit, mitä vastaanottava yliopisto on lähettänyt sinulle, tai omasi antanut. Lisäksi kannattaa pyytää todistus kielitaidosta, A2 on vähimmäistaso.

Nämä on ne tärkeimmät kohdat. Todennäköisesti saat tuta koordinaattorin tempperamentin vaikka sinulla kaikki oikeat paperit olisikin mukana. Nehän voivat olla esimerkiksi väärässä järjestyksessä, tai sinulla voi olla kädessäsi liikaa tarpeettomia... Pas grave. Voi myös olla, että sinulta kiristetään naama punaisena apurahahakemusta, mikä on kuulemma elintärkeä kotiyliopistollesi, mutta josta oma koordinaattorisi Suomessa ei ole kuullutkaan. Tämä johtuu siitä, että joissakin maissa vaihtoapurahan saa vasta ehkä 3 kuukautta vaihtoon tulon jälkeen, paikallisen koordinaatorin kirjattua saapumisesi. Suomessahan sen saa ennen lähtöä, joten tällaiset todistukset ovat tarpeettomia tässä tilanteessa (tosin tämä omasta mielestä järkeenkäypä selitys ei kesyttänyt koordinaattoria..).

Erä II - ilmoittautumiset kurssille
Ilmoittautumispäivän jälkeen sinun on todennäköisesti pitänyt ulkoiluttaa uusia hienoja papereitasi, joita kansainvälisten palveluiden toimistosta saat. Ulkoiluttaa, sillä mitään muuta selitystä ympäri kampusta juoksentelulle en ole vielä keksinyt. 

Learning agreement on niistä viheliäisin. Tämän olet todennäköisesti lähettänyt vaihtoyliopistoon jo hakupapereidesi joukossa, ja uudelleen sen saat eteesi ilmoittautumispäivänä KV-toimistosta. Seuraavaksi, sinun tulee se kiikuttaman vaihtolaitoksen koordinaattorin nähtäväksi ja leimattavaksi. Mutta ei missään nimessä allekirjoitettavaksi (tästä saat muuten kurjaa palautetta) ! Todennäköisesti laitoskoordinaattorisi ei vilkaisekaan paperia, hymyilee, ja ystävällisesti kyselee miten menee ja onko ollut kivaa. Ja, hänellä ei ehkä ole leimaisinta, vaan sellainen lähdetään yhdessä metsästämään pedagogiselta sihteeriltä. Jos hyvin käy, lounastauko on ohi, ja saat leiman ilman sen kummempia odotteluita. Muista pyytää joka paperiin, joka sivulle. Ei vain viimeiselle.

Pedagoginen sihteeri on sitten se henkilö, jonka luo tulet kursseilleilmoittautumispäivänä. Se päivä ilmoitetaan ilmoitustaululla sihteerin toimiston ulkopuolella. Ei muualla. Huomioi, että eri vuositasoille on omat ilmoittautumispäivänsä. Ne voivat olla myös eri viikoilla. Joten jos haluat ottaa kursseja kuten allekirjoitanut L1, 2 ja 3 -tasoilta, joudut tekemään ilmoittautumiset kolmena eri päivänä. Varaa eväät ja ole vähintään tuntia ennen toimiston aukeamista paikalla. Parhaat kurssit täyttyvät ensimmäisinä, iltapäivällä on turha tulla enää kyselemään. Ja, vaikka olisitkin ajoissa paikalla, joku on aina ennen sinua. Varaudu vähintään kolmen tunnin jonoihin.

Kurssilista ja kuvaukset löytyy tästä pdf:stä : Brochure
Siihen kannattaa tutustua huolella ! muutama käytetty tunti tämän parissa helpottaa elämää vaihtokohteessa huomattavasti, jos muutoksia ei tarvitse tehdä jälkikäteen ;) 

Erä III - "Anteeksi, olen Erasmus"
Kun kurssit viimein alkavat, käy ensimmäisen tunnin päätteeksi jokaisen professorin luona erikseen esittäytymässä. Kysy kurssin suoritustavasta kohdallasi, sillä todennäköisesti ne poikkeavat hieman normaalista, jotkut professorit haluavat ehdottomasti että teet suullisen tentin, jotkut taas kirjallisen. Yhdessä normiopiskelijoiden kanssa tai erillisenä tenttipäivänä. Se on hyvä selvittää heti alkuun. 

Tutustu myös kurssikavereihisi. Useimmat ovat varmasti sympaattisia ja ymmärtävät tilanteesi. Et ymmärrä kaikkea, ja muistiinpanojen kanssa voi olla vaikeuksia alussa. Paikalliset opiskelijat jakavat muistiinpanojaan pyyteettä, joten ei ole oikeasti iso kynnys niitä pyytää. Useimmilla vuosikursseilla on myös fb- tai dropbox -tilit jonne he laittavat esitelmänsä ja muistiinpanonsa tai siellä niitä voi pyytää tovereilta. Pyydä jotakuta lisäämään sinut ryhmään, jos sellainen on. Jotkut opiskelijat ovat esimerkiksi kirjautuneet CT (Contrôle Terminal) -termillä kurssille, eli he tulevat vain tekemään tentin kurssista. Esim. töiden tai muiden syiden takia he eivät voi osallistua kursseille, joten he pyytävät muiden muistiinpanoja ja lukevat kirjallisuuden kotona läpäistääkseen tentit. Kursseille osallistuvat ovat CC (Contrôle Continu) -ryhmässä. Heidän pitää tehdä välitentit, tai jos kurssilla on TD-ryhmä, se suoritetaan esityksellä opettajan tarjoamista aiheista. Erasmuslaiset yleensä saavat palauttaa aiheesta kirjallisen version. 

Tähän mennessä oletkin saanut opintosi jo rullaamaan, kaikki alkaa pikkuhiljaa mennä omalla painollaan eteenpäin. Ennen kuin huomaatkaan, on jo joulu :) Fete-kielikursseilla olet tutustunut mahtaviin ihmisiin ympäri maailmaa, joiden kanssa Pariisin löytöretkeily on entistä hienompaa !



Nauti vapaudesta, mutta muista samalla opintovelvollisuuksiasi ;) Vaihto-opiskelijat saavat jotain anteeksi kielivaikeuksien takia, mutta itse en ainakaan tunne päässeeni helpolla. Riippuu varmasti paljolti myös siitä mitä opiskelee. Toisaalta, intohimoiset ja inspiroivat professorit nostattavat omaakin motivaatiotasi. Jos ensimmäisillä tunneilla joku kurssi tuntuu mahdottomalta tai professori on kärttyisä - vaihda kurssia. Ei kannata tuhlata energiaa. Paremmin opit tunneilla joista pystyt nauttimaan.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on jotain apua jollekin. Ja toivottavasti en pelotellut liikaa. Alussa on aina hankalaa, vaikka luulisikin valmistautuneensa kaikkeen. Kaikki ovat kuitenkin selvinneet eteenpäin. Toinen lukukausi meneekin jo rutiinilla ! Ja ehdottomasti suosittelenkin koko lukuvuoden mittaista vaihtoa. Nanterren kurssitarjonta on todella runsas, mielenkiintoisia kursseja on enemmän kuin kellään aikaa niitä kaikkia lukea. 

Opiskelijaelämä kampuksella oli talvella hieman horroksessa, mutta pääasiassa siellä järjestetään paljon tapahtumia opiskelijoille. Syksyllä ja keväällä piknikkejä, ulkoilmatapahtumia ja teatteriesityksiä kampuksen omalla teatterilla. Ja poliittista toimintaa, paljon ! onhan tämä Ranska... :D Itse en niissä niin aktiivisesti ole käynyt, sillä pääasiassa kävin kampuksella vain kursseilla pyörähtämässä, kirjastossa tai kavereita tapaamassa. Siellä asuvat voisivat kertoa enemmän..

Kampusasunto onkin halpa ratkaisu, mutta se on aika kaukana kaikesta. Ja kun metro/RER -yhteydet lakkaavat puolen yön jälkeen, romanttinen öinen Pariisi jää monelta kokematta, kun pitää kiirehtiä siihen viimeiseen junaan. 

Olemme olleetkin enemmän kuin tyytyväisiä siitä, että saatiin asunto Pariisista. Onhan se vähän kallista, mutta lyhytaikaisena ratkaisuna paljon parempi vaihtoehto kuin kampus. Vanha totuus siitä että sijainnista kannattaa maksaa, pätee hyvin täälläkin. Paljon helpompi on osallistua kulttuuritapahtumiin, lähteä kokeilemaan kaikkea uutta - ihan vain päämäärättömällä haahuilulla löytää hienoja uusia paikkoja ja saa päivät kulumaan. Välillä voi istahtaa kahvilaan tai käydä hakemassa evästä leipomosta ja mennä puistopiknikille. Ja huomaamatta oletkin jo kävellyt Seinelle - Pariisi on nimittäin kaikista niistä miljoonista pikkukaduista huolimatta aika pieni suurkaupunki. Meiltä kävelee Louvrelle noin puolessa tunnissa :) Siinä näkeekin enemmän kuin metrossa. Ja kaupunkipyörät ! <3 Niitä täytyy hehkuttaa ! 



Tällä hetkellä minulla on jäljellä yksi tentti, johon luku lisääntyvän auringonvalon ansiosta tuntuu aika etäiseltä asialta. Illalla käydään syömässä kavereiden kanssa yhdessä lempiravintoloistamme, Chez Gladinesissa. 

Mukavaa lauantaita,
à bientôt !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti